Menu
Nieuws

Een nieuwe uitdaging binnen je huidige baan creëer je zélf!

Kopieerpapier dat iedere keer als jij wil printen nét op is? Schuld van de office manager. Je niet kunnen concentreren? Het lijkt wel of jij de enige bent die het zo druk heeft terwijl de rest eindeloos over het weekend kan napraten. En die uitdaging in je werk? Nou, het riedeltje is ondertussen wel bekend, als baaslief niets daaraan verandert dan heb jij binnenkort je afscheidsborrel!

Kijken, kijken… niet solliciteren
Hoe je het ook wendt of keert, er komt een moment dat die ‘super inhoudelijke’ en ‘enorm uitdagende topjob’ niet meer zo prikkelt als toen u er mee begon en u zich aan alles en iedereen irriteert. Na eerst een tijdlang met het vingertje te hebben gewezen – de makkelijkste manier om onvrede op de werkvloer te uiten – is het nu de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever. Bij de buren is het gras altijd groener, nietwaar? Toch blijft het voor de meerderheid voorlopig nog bij ‘kijken, kijken, geen actie’. Een op de vijf professionals zou weliswaar wat graag wegwillen, zo blijkt uit de meeste recente Randstad Werkmonitor, maar durft deze wens nog niet om te zetten tot daden. Het alternatief: maak van deze nood een deugd. Neem je eigen baan eens in ogenschouw en probeer er zélf nog wat van te maken. En degenen die daarbij flexibel mogen/kunnen werken zitten helemaal goed!

Een eerste voorzet, kopt u ‘m zelf verder in?
Wees ambitieus!
Dankzij Het Nieuwe Werken (HNW) is er sprake van een efficiëntieslag. Business strategieën en rapporten komen vanuit huis veelal sneller tot stand en dus, tijd over voor het aangrijpen van nieuwe, andere werkzaamheden. Werkzaamheden die anders bleven liggen bij gebrek aan tijd. Laat zien dat u begrijpt wat er gedaan moet worden om de kwaliteit van uw functie en dus het bedrijf verder te verbeteren.

Neem bijvoorbeeld Anneke, servicedeskmedewerker bij een reisorganisatie. Met haar ruime ervaring kan zij vlekkeloos alle vragen van klanten die zij via de mail of telefoon gesteld krijgt beantwoorden. Zij werd door haar leidinggevende altijd aangestuurd op vaste en vaak onlogische KPI’s, zoals gespreksduur en de afhandeltijd van vragen. Doordat zij tegenwoordig volgens HNW werkt en haar werkzaamheden deels vanuit huis doet, wordt ze sowieso minder gestoord door haar collega’s waardoor ze nog efficiënter is gaan werken. Bovendien zijn de beoordelingscriteria van haar werkgever veranderd en is klanttevredenheid een veel belangrijkere factor geworden. Dit heeft, onbewust, geleid tot ruimte voor innovatie. Proactief benut Anneke nu de tijd die ze ‘over’ heeft om haar klanten van extra, op maat gemaakte informatie te voorzien over hun reis. Zo weet ze inmiddels dat de familie Houweling van lekker eten houdt en deelt ze met hen enkele goede restaurants op hun aankomende vakantiebestemming. Niet alleen de Houwelingen zijn blij verrast, ook Anneke kijkt met een voldaan gevoel terug op een geslaagde werkdag. Net als haar baas trouwens.

In iedereen schuilt een ondernemer!
Naast het doen van werkzaamheden die zich eerst opstapelden, biedt HNW ook mogelijkheden om de ondernemer in u naar boven te halen. Bekijk uw huidige functieprofiel, neem de organisatie eens kritisch onder de loep en vergeet ook niet eens een scherpe blik naar buiten te werpen. Gegarandeerd dat u door buiten uw kaders te denken mogelijkheden ontdekt die uw functie aantrekkelijker maken en bovendien nog eens goed zijn voor uw werkgever.

Opnieuw Anneke. De reisorganisatie heeft met een loyale klantenkring niet te klagen over de zaken. Toch moeten alle zeilen worden bijgezet om in deze mindere tijden nieuwe klandizie aan te trekken. Ze hoort om haar heen steeds meer geluiden over duurzaamheid en het valt haar op dat steeds meer mensen vragen naar ecologische reizen. Om hieraan tegemoet te komen en om een nieuwe groep mensen aan te spreken, kaart ze dit aan bij haar baas die haar vraagt dit idee verder uit te werken.

Probeer!
Het zou te makkelijk zijn als elk nieuw schot direct raak zou zijn. Een functieverbreding of –verdieping gaat niet over een nacht ijs. De zelf gecreëerde aanpassingen vergen doorzettingsvermogen en ja, soms zijn ze minder succes of geven ze minder voldoening dan aanvankelijk gedacht. En toch, van alleen al het proberen krijgt u hernieuwde energie en ontdekt u misschien wel nieuwe kwaliteiten. Kwaliteiten die van pas komen als u besluit toch tot actie over te gaan en te solliciteren bij de buren.

Zo bleek het opzetten van eco-reizen een te grote kostenpost voor de reisorganisatie. Het inzicht dat Anneke had rondom de stijgende vraag naar duurzaamheid liet haar echter niet los. De organisatie heeft nu een eigen online platform waar (potentiële) klanten hun duurzame tips met elkaar kunnen delen. En Anneke? Zij is moderator van het platform, mengt zich desgewenst in discussies, scant alle informatie die voorbij komt en deelt die met de organisatie.

Het zou zomaar eens kunnen dat de aankomende Werkmonitor een stagnering of zelfs daling laat zien van professionals die bij de buren aankloppen.

——-
Marianne Sturman is eigenaar van Moneypenny en Cloudworkers, uitzendorganisaties gebaseerd op Het Nieuwe Werken. Cloudworkers werkt met studenten met nauwelijks of geen relevante werkervaring en Moneypenny uitsluitend met ervaren professionals.