5 tips voor slimmer online boekhouden in 2016

0

Als ondernemer ben je verplicht een correcte administratie bij te houden. Je kunt ervoor kiezen om je boekhouding uit te besteden aan een (online) boekhouder, of je gaat zelf aan de slag met online boekhouden. Ongeacht wat je kiest is het van belang dat je altijd zelf inzicht hebt in je financiën. Zo houd je de vinger aan de pols en kun je direct bijsturen bij positieve of negatieve ontwikkelingen. Deze 5 tips helpen je om nóg slimmer aan de slag te gaan met online boekhouden.

1. Bespaar tijd op online boekhouden door slimme clouddiensten
Er zijn diverse oplossingen voor online boekhouden beschikbaar waar je met behulp van scan&herken slechts een foto hoeft te maken van je btw-bonnen en facturen. Je hoeft niet zelf aan de slag met het overtypen van gegevens waardoor het minder foutgevoelig is én je tijd bespaart. Veel partijen bieden daarnaast handige bankkoppelingen aan, waardoor banktransacties automatisch in je online boekhouding worden gelezen.

2. Urenregistratie geeft inzicht én kan geld opleveren
Door je gewerkte uren vast te leggen in een urenregistratiesysteem heb je direct inzicht in welke opdrachten voor jou het meest rendabel zijn. Daarnaast kun je iedere maand in één oogopslag zien wat je aan je klanten kunt factureren. Nog belangrijker, met een kloppende urenregistratie kun je in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten. Zo heeft de Hoge Raad onlangs bepaald dat voor thuiswerkende zzp’ers de huurkosten aftrekbaar zijn van de winst. Hiervoor gelden enkele voorwaarden welke je onder andere kunt aantonen met een kloppende urenregistratie.

3. Zorg dat facturen aan de eisen van de Belastingdienst voldoen
Verkoopfacturen met fouten of onduidelijkheden zorgen voor een vertraging van de betaling wat uiteraard niet goed is voor je cashflow. Daarnaast heeft de Belastingdienst wettelijke eisen opgesteld waaraan een verkoopfactuur moet voldoen om gebruik te maken van diverse fiscale voordeelregelingen. Controleer daarom altijd of zowel jouw verkoopfacturen als ontvangen inkoopfacturen voldoen aan de gestelde eisen van de Belastingdienst.

4. Bekijk kritisch of jouw rechtsvorm bij je bedrijfsresultaat past
Veel ondernemers kiezen ervoor om als zzp’er of eenmanszaak te starten. Wanneer je na enkele jaren gaat groeien en steeds meer winst gaat maken is het van belang om kritisch te kijken naar je rechtsvorm. Heb je jaar na jaar een stijgende winst, dan is het in sommige gevallen fiscaal voordeliger om over te stappen naar een BV. Een (online) boekhouder kan je hierin goed adviseren.

5. Benut de kennis van een online boekhouder
Wanneer je zelf aan de slag gaat met online boekhouden dan moet je je ervan bewust zijn dat je je ook moet verdiepen in continu wijzigende fiscale voordeelregelingen om alles uit je boekhouding en belastingaangifte te halen. Door je boekhouding uit te besteden weet je zeker dat je geen fiscale kansen mist, geld laat liggen en heb je minder kans op onverwachte naheffingsaanslagen.

Delen

About Author