Menu
Arbeidsomstandigheden / Verzuim

Veilig werken

Veiligheid op de werkvloer klinkt vanzelfsprekend, maar toch liggen daar voor veel organisaties genoeg verbeterpunten. Wij delen graag een aantal handvatten omtrent veiligheid op het werk om te zien of jouw organisatie op de hoogte is van veiligheid voor personeel. Door deze handvatten te volgen weet je zeker dat je er alles aan doet om je personeel veilig aan het werk te zetten maar ook door ze veilig te laten voelen bij elkaar.

Juiste kleding

Draagt het personeel de juiste kleding?  Het is belangrijk dat iemand die veel met zijn handen werkt of juist op zijn knieën zit de juiste veiligheidskleding draagt. Bij Engelbert-Strauss vind je diverse voorbeelden van passende bedrijfskleding voor verschillende beroepen, waaronder deze werkhandschoenen voor diverse doeleinden. De juiste bedrijfskleding zorgt voor een veilige omgeving om in te werken en behoudt de gezondheid van knieën, handen of andere lichaamsdelen. Een kleine investering in kwaliteits T-shirts en lekker overhemden maakt al een heel verschil. Een merk zoals ETON kost een kleine duit maar is het geld meer dan waard.

Ken de BHV’ers

Zorg dat er altijd een BHV’er aanwezig is in het pand. Houd hier rekening mee met afspraken en het maken van roosters. Zonder BHV’er loop je kans dat een incident binnen een organisatie minder soepel of juist wordt opgelost dan wanneer hij of zij er wel was geweest. De BHV’er weet hoe je het gebouw uit moet en kan eerste hulpverlenen wanneer nodig. Zorg dat het personeel weet wie de BHV’ers zijn zodat ze bij hen terecht kunnen in geval van nood. Leg het personeel ook uit dat het belangrijk is om te luisteren naar de BHV’ers, de BHV’ers zijn er toe opgeleid om hun collega’s te helpen en kunnen daarbij geen ‘dwarsbomers’ gebruiken die denken dat zij het beter weten.

Veilige sfeer bij collega’s

Naast letterlijke veiligheid is het ook van belang dat je personeel zich veilig voelt bij elkaar. Fulltimers spenderen vijf dagen van de week bij elkaar en een prettige samenwerking met collega’s is daarom een vereiste. Maak alles bespreekbaar en laat ook als leidinggevende weten dat je personeel alles bij hem of haar kwijt kan. Organiseer zo nu en dan teambuilding-momenten voor het personeel om elkaar goed te leren kennen. Op deze manier vormt je personeel een hecht team wat de productiviteit en de sfeer onderling zal verbeteren. Dit is goed voor het personeel en de organisatie en zo voorkom je verzuim.

Zorg voor ergonomisch werkplekken

Veiligheid zit niet alleen in beroepen die gevaarlijk werk uitvoeren, maar ook in een doodnormale dag op kantoor. Zorg ervoor dat je personeel een fijne bureaustoel hebben waaraan ze kunnen werken, zij de juiste houding aannemen tijdens het werken en dat ze hun muis goed gebruiken. Kleine zaken waar je veel mee kunt bereiken, namelijk gezond personeel! Zorg af en toe voor een opfriscursus en corrigeer personeel dat hun materiaal niet goed gebruikt. Het is voor hun eigen bestwil en uiteindelijk in het belang van de organisatie!

Volg de wet

Veiligheidsvoorschriften volg je niet alleen op om aan wetten en eisen te voldoen zodra je wordt gecontroleerd, je volgt de wetten om op je personeel zo goed mogelijk aan het werk te kunnen zetten. Wees dus alert op wijzigingen omtrent de Arbowet of andere werk gerelateerde wetten.  Op deze manier ben je altijd op de hoogte van de juiste manier van werken voor je personeel en kan je hen hier ook op wijzen. Tevens voorkom je ook direct boetes bij onverwachte controle. Mooi meegenomen.

Wat doe jij eraan om je personeel zo goed mogelijk te beveiligen van gevaren op de werkvloer?