Alle kantoren in 2023 verplicht energiezuinig. Wat houdt dat in?

0

De Rijksoverheid heeft aangekondigd dat kantoorpanden in 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Eigenaren van kantoren hebben daarom nog ruim zeven jaar om hun energieslurpende kantoor energiezuinig te maken. Volgens de overheid moet dit voor bedrijven geen financiële nadelen opleveren, omdat de investeringen zichzelf op (korte) termijn terugbetalen.

Voor wie geldt de nieuwe regel?
Minister Blok van Wonen en Rijksdienst heeft de wettelijke verplichting bekendgemaakt en geeft aan dat de nieuwe wet geldt voor alle kantoren, met uitzondering van hele kleine kantoren en monumentale panden.

Hoewel de wet aanvankelijk alleen voor kantoren geldt, worden ook mogelijkheden onderzocht om de wet op scholen, winkelpanden, zorgtehuizen en sporthallen toe te passen.

Wat staat kantoorpandeigenaren te doen?
Voor eigenaren van kantoren met een energielabel D, E of F geldt dat energielabel C al zonder bouwkundige ingrepen haalbaar is. Bijvoorbeeld door reguliere TL-verlichting te vervangen door energiezuinige LED TL bakken. Bij kantoorpanden met energielabel G zijn ingrijpendere aanpassingen nodig om tot energielabel C te komen. Denk aan dakisolaties of het plaatsen van HR-glas.

Rendabele investeringen
Volgens de Rijksoverheid zijn de investeringen in een energiezuinig kantoorpand op dit moment nog niet verplicht, maar wel nu al rendabel. De terugverdientijd van de investeringen ligt volgens de overheid op zo’n 3 tot 6,5 jaar. Dit is uiteraard afhankelijk van het gebouw en de energieconsumptie.

Begin nu alvast!
Om de grote drukte voor te zijn, en nu alvast geld te besparen op energierekeningen, is het raadzaam om nu alvast te starten met het energiezuinig maken van jouw kantoorpand, indien je eigenaar bent. Immers, alle tijd die je alvast voor bent, bespaar je al geld. Uiteindelijk moet je er als pandeigenaar toch aan geloven.

Delen

About Author