Menu
Artikelen / Nieuws / R&D

Carrièreplanning, waar moet je rekening mee houden?

Je hebt je verwachtingen van je carrière, maar weet je ook hoe je zelf de juiste invloed uitoefent op je loopbaan om uiteindelijk daar te komen waar jij wilt zijn? Veel mensen vinden het lastig om vooruit te kijken als het om de carrière gaat en hebben moeite met het stellen van doelen, terwijl het einddoel vaak wel al duidelijk is. Het is goed om een carrièreplanning te maken om steeds de juiste weg te kunnen volgen. De bestuursvoorzitter van de KvK zei hier het volgende over: “Blijf je ontwikkelen en spiegelen om succesvol te zijn. Elke ondernemingsfase vraagt om andere skills.”

Plannen met terugwerkende kracht
Bedenk je eerst waar je over vijf jaar wilt staan in je carrière. Als je dit weet, dan ga je in stapjes terugwerken. Waar zou je over vier jaar moeten staan om over vijf jaar daadwerkelijk op dat punt aan te komen? En hoe zit het over drie jaar? Werk zo terug naar waar je over één jaar wilt staan en je weet voor elk jaar wat je te doen staat om uiteindelijk over vijf jaar daar te staan waar jij wilt staan. Een vijfjarenplan is dus onmisbaar.

Ga alleen uit van jouw drijfveren
Mensen om je heen willen je adviseren en je vertellen welke kant je op zou moeten gaan. Dit is natuurlijk fijn, want soms heb je er ook echt iets aan. Toch is het belangrijk om jouw carrièreplanning te vullen met uitsluitend jouw drijfveren.

Blijf niet binnen je comfortzone
Het is natuurlijk heel makkelijk om binnen je comfortzone te blijven, maar de wind blaast je niet vanzelf naar dat punt waarop jij wilt staan over vijf jaar. Het nemen van risico’s hoort er nu eenmaal bij. Stap uit je comfortzone en neem eens een risico. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je goede berekeningen maakt en dat je de risico’s op een verantwoord niveau houdt.

Maak jezelf sterker
De weg naar je einddoel zal niet vlak zijn en daar moet je rekening mee houden. Het is dus belangrijk om jezelf sterker te maken, zodat je goed om kunt gaan met tegenslagen en makkelijker de draad weer op kunt pakken. Volg de nodige cursussen die je verder helpen in je persoonlijke en zakelijke ontwikkeling.