Menu
Nieuws

‘Hersenscan kan tot ideale baan leiden’

Wie er het liefst niet al vallend en opstaand achterkomt waar zijn of haar talenten liggen, zou daarvoor in de nabije toekomst zomaar een hersenscan kunnen ondergaan. Wetenschappers zien vooral winst voor de arbeidsmarkt.
© ANP
Het zou sollicitaties, beroepskeuzetests en loopbaanadviseurs in één klap overbodig maken: een scan die de hersens dusdanig leest dat meteen duidelijk is over welke vaardigheden een persoon beschikt, en in welke mate deze aanwezig zijn.
Volgens neuro-wetenschappers van de Universiteit van Californië betreft het geen vage toekomstmuziek, maar zijn het serieuze vooruitzichten. Zij ontdekten dit door 6000 vrijwilligers zogenaamde psychometrische tests te laten ondergaan.
Opdrachten
De deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd acht verschillende opdrachten uit te voeren, terwijl een scan de hersenactiviteit registreerde. Wetenschappers keken vervolgens of er een correlatie was tussen de bepaalde hersenactiviteit en de talenten van een persoon.
Hierdoor bleek het onderzoeksteam in staat bij proefpersonen vast te stellen hoeveel witte massa (het deel van de hersenen dat de communicatie regelt) en hoeveel grijze massa (het deel dat informatie verwerkt) aanwezig is en op welke wijze deze gepositioneerd zijn. Volgens de experts levert dit een nauwkeurige indicatie op van het aanwezige talent voor onder meer rekenkunde, leren en het onthouden van feiten.
Welsprekend
De grootte van de zogenaamde Brodmanngebieden, die verspreid over de hersenen liggen, zeggen op diezelfde wijze iets over iemands algehele geheugen en over de welsprekendheid van een persoon (de spreeksnelheid).
Hoofdonderzoeker Richard Haier stelt naar aanleiding van de resultaten, die zijn opgenomen in vakblad BMC Research Notes, dat dit mensen in de toekomst wellicht kan helpen bij hun baankeuze.
“Iemands cognitieve sterkten en zwakten zijn tot de hersenstructuur te herleiden,” aldus Haier tegen The Telegraph. “Dus er is zeker een mogelijkheid dat hersenscans unieke informatie kunnen leveren die helpen bij de keuze. Onze resultaten moedigen zeker aan dit verder uit te pluizen.”

Wie er het liefst niet al vallend en opstaand achterkomt waar zijn of haar talenten liggen, zou daarvoor in de nabije toekomst zomaar een hersenscan kunnen ondergaan. Wetenschappers zien vooral winst voor de arbeidsmarkt.

Bron: ‘Hersenscan kan tot ideale baan leiden’, Nu.nl, 23 juli 2010

Personeel en Organisatie
P&O