Menu
Nieuws

Het Nieuwe Werken leidt onnodig tot lege kantoren

PROVENWORKSPACE houdt zich al 10 jaar bezig met wat we tegenwoordig Het Nieuwe Werken (HNW) noemen. Via een HNW Kompas meten wij hoe organisaties hier mee omgaan. Uit een organisatie overstijgende analyse van de gegevens van de 48 vragen van het afgelopen jaar blijkt dat individuele medewerkers goed ondersteund worden, maar dat er nog een hoop te winnen is op het gebied van samenwerken vanuit het organisatieperspectief. Als we niet uitkijken zit er straks niemand meer op kantoor.

In onze praktijk merken wij dat steeds meer organisaties thuiswerken stimuleren of op z’n minst toestaan. Thuis doen we individuele taken die vaak een hoge mate van concentratie vereisen. Naar kantoor komen we dan om collega’s te ontmoeten en is er meer tijd en ruimte om gezamenlijk te werken. Je zou dus verwachten dat het kantoor steeds meer wordt ingericht wordt om ontmoeten en verbinden te faciliteren. Gek genoeg is dit helemaal niet het geval.

ICT scoort net een zesje als het gaat over ondersteuning van samenwerking en de fysieke omgeving scoort nog slechter. De stelling “In onze organisatie zijn de werk- en ontmoetingsplekken zo ingericht dat samenwerking en communicatie daardoor bevorderd worden.” scoort een 4,8. Het kantoor wordt daarmee een plek waar zowel individueel werk steeds minder gebeurd en waar samenwerken niet kan.

Medewerkers zoeken zodoende in toenemende mate elders hun heil om samen te werken. Ze ontmoeten elkaar bijvoorbeeld in de business corner van een wegrestaurant onder het genot van een hapje en drankje. Maar ook hub’s als Seats2Meet, Igluu en Swung House krijgen steeds meer bezoekers. Ideaal voor individuele kenniswerkers, maar vanuit organisatieperspectief niet altijd wenselijk. Spontane ontmoetingen tussen collega’s zijn tenslotte belangrijk voor de onderlinge band, de interne samenwerking en het ontstaan van innovaties. De verbinding met een organisatie wordt zo steeds losser, omdat het kantoor deze behoefte niet goed invult.

Dit patroon van weinig aandacht voor de functie van het kantoor en de fysieke omgeving is gelukkig nog te doorbreken. HNW krijgt veel aandacht, maar 90% van de organisaties is er nog niet mee bezig. Door bij de start van een HNW traject aandacht te hebben voor mens, organisatie, ICT én de fysieke omgeving voorkom je een te smalle benadering en de bijbehorende negatieve gevolgen.

Geef het kantoor de aandacht die het verdient!

Wil je weten hoe jouw organisatie scoort?

Vul dan het HNW kompas in op www.provenbenchmark.nl.