Vermogende angstig om te beleggen

0

Ruim een kwart van de Nederlandse huishouden heeft meer dan € 50.000,- spaargeld.  Met de huidige rentestand levert al dit vermogen niet zoveel op. Althans niet door het ontvangen van rente. Het alternatief om met je geld meer geld te maken, is beleggen. De winstpercentages kunnen positief uitpakken en zorgen voor forse vermogenstoename. Maar toch zijn veel vermogenden angstig om te beleggen. Dat heeft meerdere oorzaken. Wat is nu beleggen en waarom belegt niet iedereen?

Sparen versus beleggen

Sparen is de laatste jaren behoorlijk duurder geworden. De vermogensbelasting veranderd ook nog eens met de komst van het nieuwe kabinet. Met een vermogen van € 50.000,- ga je straks meer dan € 70,- per jaar aan belasting betalen. Met een rente van 0,05% ontvang je maar € 250,- aan rente. Dus levert je spaargeld dan jaarlijks nog maar € 180,- op. Ga je beleggen dan kan je investering ook 5% winst opleveren. Dan verdien met je € 50.000,- aan vermogen, opeens € 2.500,-. Dan is beleggen natuurlijk veel aantrekkelijker dan sparen. Uiteraard loop je het risico dat je je inzet verliest. Maar daarom is het goed om je risico te spreiden door meerdere beleggingen te doen. En het is goed om te weten dat een hoog rendement vaak meer risico’s met zich meebrengt. Kies je voor een laag rendement dan levert dit over het algemeen veel minder risico op.

Beleggingsvormen

Dit heeft o.a. te maken met de beleggingsvorm die je kiest. De ene belegging is bedoeld voor snel geld, de andere juist voor een investering op lange termijn. De bekendste vormen van beleggen zijn:

  • Handel in aandelen;
  • Beleggen in obligaties;
  • Beleggingsfondsen;
  • Beleggen in grondstoffen;
  • Handel in vastgoed;

Er zijn nog meer vormen van beleggen. Bijvoorbeeld het beleggen in alternatieve energiebronnen of patenten. Deze leveren over het algemeen minder financieel gewin op. Maar vanuit een maatschappelijk verantwoordelijke houding kan het goed zijn om hierin te investeren. Terwijl beleggen in vastgoed of obligaties echt gericht zijn op de lange termijn. Het rendement is kleiner maar de waardestijging maakt het minder risicovol.

Angstig om te beleggen

De reden dat veel vermogenden angstig zijn om te beleggen is o.a. het gebrek aan kennis. Men is bang om het vergaarde vermogen te verliezen door een verkeerde belegging. Een goede beleggers tip is tenslotte dat kennis van de markt en branche belangrijk zijn. Als jij trends op tijd aan ziet komen, kun je daarop inspelen. Als je gaat beleggen in een markt die je kent, hoeft je minder angstig te zijn om te beleggen. Een andere veel voorkomende reden om niet te beleggen is angst om de inzet te verliezen. Terwijl je dit prima kunt tegengaan door het risico te spreiden. Beleg niet in één fonds of aandeel, maar verspreid je vermogen over beleggingen die los van elkaar staan.

Beleggingsbedrijven

Je kunt ervoor kiezen om niet te beleggen omdat je niet goed weer waarin. Maar er zijn betrouwbare beleggingsbedrijven die het geld voor jou kunnen beleggen. De rendementen zijn altijd minder omdat er van iedere opbrengst een deel naar het fonds gaat. Maar de beleggingen worden gedaan door mensen met kennis van zaken. Zij zien kansen die jij zelf niet kan weten. Daarnaast hoef je zelf niet dagelijks op te letten of je wel of niet moet ingrijpen.

Nieuwe regels

Met het verschijnen van het nieuwe regeerakkoord is er echter wel een kanttekening te plaatsen. Want juist het investeren in vastgoed, wat redelijk stabiel is, gaat aan banden worden gelegd. Omdat juist veel beleggingsfondsen investeren in woningen, wil de overheid dit gaan verbieden. De reden is het afschaffen van de dividendbelasting. Als je toch wilt investeren in vastgoed moeten de fondsen bedrijven worden. En als bedrijf betaal je vervolgens vennootschapsbelasting. Dit kan dus tot gevolg hebben dat de waarde van vastgoed minder hard stijgt dan tot nu toe gebeurd.

Het is niet nodig om je geld niet te beleggen uit angst om te verliezen. Het is alleen zaak dat je weet waar je aan begint. Zie je dat niet zitten, ga dan voor minder risicovolle beleggingen. Wees je er wel altijd van bewust dat beleggen risico’s met zich meebrengt.

 

Delen

About Author