Menu
Arbeid / Re-integratie

Medewerkers weer aan de slag helpen

Binnen ieder bedrijf zal het een keer voorkomen dat een medewerker ziek wordt. In de meeste gevallen kunnen medewerkers binnen twee weken weer aan de slag. Krijg jij binnen het bedrijf waar je werkt met een medewerker te maken die langer uit de roulatie is? Dan moet er alles aan gedaan worden om de medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Soms is het niet meer mogelijk de eerdere functie uit te voeren. Hieronder lees je meer over het re-integratieproces en het laten omscholen van een medewerkers voor een andere functie.

Meer over het re-integratieproces

De zieke medewerker en de werkgever hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de re-integratie. Beide partijen zullen zich in moeten spannen om ervoor te zorgen dat de medewerker weer aan de slag kan. Ondersteuning van een gecertificeerd verzuimbedrijf is nodig. Het kan gaan om een arbodienst of een ander gespecialiseerd bedrijf, zolang er maar een bedrijfsarts bij aangesloten is.

Terugkeren op de werkvloer is op twee manieren mogelijk. Ten eerste is er het re-integratie eerste spoor. Hierbij gaat de medewerker weer werken bij de werkgever. Indien nodig in een aangepaste of andere functie. Het re-integratie tweede spoor wordt ingezet als de medewerker niet meer terecht kan bij de huidige werkgever. Er wordt dan bij andere werkgever gezocht naar passend werk.

Omscholing voor een andere functie

Omscholing voor een andere functie

Is er sprake van een goede arbeidsrelatie tussen de werkgever en de medewerker, dan zal de werkgever de medewerker graag in dienst willen houden. Langdurig ziekteverzuim wordt vaak veroorzaakt door ernstige fysieke klachten, bijvoorbeeld door een bedrijfsongeval of aandoening. Kan een medewerker geen fysiek zware arbeid meer verrichten, dan zijn er diverse andere functies binnen het bedrijf vaak wel mogelijk. Hierbij kun je denken aan management assistent, secretaresse, accountmanager of (financieel) administratief medewerker. Tijdens de re-integratie zal de medewerker omgeschoold worden om een andere functie te kunnen vervullen.

De voordelen van en speciale re-integratieopleiding

Er worden diverse opleidingen aangeboden die dit mogelijk maken. Handig is dat er vaak geen vooropleiding wordt vereist, en dat de persoon gericht voor een specifieke functie wordt opgeleid. Sommige aanbieders van opleidingen bieden opleidingen ook aan als re-integratieopleiding. Hierbij wordt hetzelfde lesmateriaal behandeld als bij de standaardopleidingen. Er zijn echter wel een paar andere verschillen. Zo kun een medewerker ieder gewenst moment met een re-integratieopleiding starten. En wordt het dubbele aantal lessen wekelijks gegeven, waardoor een opleiding sneller afgerond wordt. Tot slot is het ook mogelijk een re-integratieopleiding uit te breiden met een stage of praktijkcomponent.

Je ziet dat een medewerker die zijn of haar functie niet meer kan uitvoeren, zeker niet direct afgeschreven hoeft te worden. De medewerker is bekend met de bedrijfscultuur, de branche en de producten of diensten, en het is waardevol deze kennis door middel van een re-integratieproces binnen het bedrijf te houden!