Menu
Workshops

Communicatie bij jongeren

Communicatie lijkt over het algemeen heel van zelf sprekend. Voor veel jongeren is dit alleen niet het geval. Zij ervaren ”real life” communicatie als zeer stressvol en oncomfortabel.

Dit bleek uit onderzoek van het Europese project Dynamic Identity. In Polen, Griekenland en Nederland zeiden zeer veel jongeren dat het tempo van de communicatie in de werkelijke wereld te hoog ligt. Dit komt door dat als ze online contact hebt ze na kunt denken over hun antwoord en face to face gaat dit niet. Dan moeten ze meteen spontaan reageren, dit voelt bij veel jongeren als een bedreiging en kan zelfs leiden tot serieuze stress.

Online
Jongeren kiezen voor online om de stress te ontlopen die offline communicatie met zich meebrengt. Zo kiezen zij liever voor een chat dan voor een videochat. Ze voelen zich dan niet verplicht om meteen te moeten reageren, zo hebben ze meer vrijheid in het reageren en kunnen ze hier langer over na denken.

Jongeren kiezen daarom ook vaak voor communicatie die maar voor een zeer korte tijd houdbaar is. Zoals snapchat, deze communicatie en het delen van foto’s word niet opgeslagen zoals bij Facebook. Voor hen is met name het hier en nu in de communicatie van belang. Dwingende kaders ervaren zij als storend.

Online durven jongeren meer van zichzelf bloot te geven en durven zij mensen aan te spreken die zij offline niet zouden durven te benaderen.