Menu
Administratie

Wat is het voordeel van online boekhouden

Steeds meer ondernemers hebben hun volledige bedrijfsvoering in de cloud opgenomen. Zo hebben zij altijd en overal toegang tot alle bedrijfsprocessen, zoals klant- en relatiegegevens. Maar ook op financieel gebied valt hier winst te behalen. Met online boekhouden heb je immers ook altijd en overal toegang tot je financiële administratie en dat biedt een aantal voordelen.

24/7 inzicht in je online administratie
Als je kiest voor online boekhouden, dan zijn je gegevens altijd snel inzichtelijk in een persoonlijke online omgeving. Je upload je facturen en btw-bonnen en alles wordt direct voor je verwerkt. Besteed je je administratie uit aan een traditionele boekhouder, dan krijg je slechts periodiek inzicht in je financiële situatie. Via een app van een online boekhouder heb je vaak ook nog eens altijd je bedrijfsresultaten bij de hand. Hierdoor kun je tijdig bijsturen en anticiperen op je bedrijfssituatie.

Besparing in tijd en geld door online boekhouden
De kosten die een ondernemer maakt met online boekhouden zijn een stuk lager in vergelijking met het uitbesteden aan een traditionele boekhouder. Veel online aanbieders hanteren vaste abonnementstarieven. Je weet zo precies wat je iedere maand aan je boekhouding kwijt bent.

Efficiëntere bedrijfsprocessen
Door naast alle andere bedrijfsprocessen ook de boekhouding in de cloud te zetten, kun je eenvoudig systemen met elkaar laten communiceren. Hierdoor kun je je bedrijfsprocessen nog efficiënter inrichten. Door je boekhouding online te regelen, kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig je btw-bonnen en inkoopfacturen verwerken.

Vereenvoudiging facturatieproces
Ook het facturatieproces wordt met online boekhouden vereenvoudigd. Vaak is er een factuurprogramma in de online boekhoudoplossing opgenomen. Digitaal facturen maken en versturen is snel en efficiënt. Het is niet meer nodig om facturen te printen, in een envelop te stoppen en op de post te doen. Een digitale factuur is met een druk op de knop naar de klant verstuurd. Ook heb je altijd een actueel overzicht van openstaande facturen. Je weet zo precies wie en wanneer je herinneringsfacturen moet sturen.

Benutten van fiscale kansen
Als je kiest voor een online boekhouder, heb je én een cloudoplossing én is je gehele boekhouding uitbesteed. Een foto of scan van je boekhouding is voldoende, je hoeft zelf niets te doen. De gehele online administratie wordt geregeld en de complete belastingaangifte wordt gedaan. Een online boekhouder is vaak beter op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving van de Belastingdienst. Hierdoor kunnen fiscale kansen beter benut worden.

Online boekhouden biedt voor ondernemers en hun personeel dus verschillende voordelen. Wel is het belangrijk om het onderscheid te kennen tussen een online boekhouder en een online boekhoudpakket. Bij een online boekhouder is het in veel gevallen niet meer nodig om een accountant in te schakelen, dit in tegenstelling tot een online boekhoudpakket. De adviseur is inbegrepen in de online dienstverlening. Vanwege het online karakter, waarbij contact voornamelijk verloopt via telefoon en chat in plaats van face-to-face contact, kunnen deze partijen een scherper tarief hanteren in tegenstelling tot een traditionele boekhouder.