Zzp administratie uitbesteden, slim of niet?

0

Administratie is voor veel zzp’ers niet het meest favoriete onderdeel van het ondernemen. Toch is je zzp administratie onlosmakelijk verbonden aan je onderneming. Er zijn tegenwoordig verschillende mogelijkheden om je administratie te regelen. Je kunt het helemaal zelf (online) doen, uitbesteden aan een traditioneel administratiekantoor of kiezen voor een online boekhouder. De keuze hangt helemaal af van jouw voorkeur, behoeften en bedrijfsvoering. Wij geven je een overzicht van de mogelijkheden voor je zzp administratie.

Zelf online regelen
Je kunt als zzp’er je boekhouding helemaal zelf doen. Je moet er dan alleen wel rekening mee houden dat je op de hoogte moet zijn én blijven van de geldende wet- en regelgeving. Je administratie houd je bij in Excel of je maakt gebruik van een online boekhoudpakket. Zelf je zzp boekhouding regelen levert direct een kostenbesparing op. Wel moet je tijd investeren in het invoeren en coderen van btw-bonnen en inkoopfacturen en daarnaast het up-to-date houden van je kennis, anders loop je alsnog geld mis.

Uitbesteden aan een traditioneel administratiekantoor
Wil je liever zo min mogelijk tijd besteden aan je zzp boekhouding. Dan kun je je boekhouding uitbesteden aan een traditionele boekhouder bij je in de buurt. Je hebt geen omkijken naar je boekhouding en kunt die kostbare tijd besteden aan je onderneming. Ook krijg je van een boekhouder adviezen over ondernemen. Als je je administratie overlaat aan een traditioneel administratiekantoor betaal je vaak op uurbasis voor die diensten. Uiteindelijk kan dit flink oplopen. Een ander nadeel is dat je niet continu inzicht hebt in je zzp administratie. Pas als je een afspraak hebt met je boekhouder wordt je bijgepraat. Hierdoor kun je tussendoor niet bijsturen en heb je minder grip op je zaak.

Uitbesteden aan een online boekhouder
Spreken de voordelen van een boekhouder je aan, maar wil je liever 24/7 inzicht in je bedrijfsresultaten? Dan is het uitbesteden van je administratie aan een online boekhouder een optie. Een online boekhouder combineert het gemak van online boekhouden met de kennis van een financieel expert. Je complete boekhouding wordt geregeld en je hebt vaak via een mobiele app direct inzicht in je financiële status. Het enige wat je hoeft te doen is digitaal je facturen en btw-bonnen aanleveren. Omdat de adviesgesprekken met name via digitale kanalen worden gevoerd, is een online boekhouder vaak veel goedkoper. Omdat veel processen zijn geautomatiseerd, blijft er tijd over voor adviesvragen. Een online boekhouder zorgt er daarnaast voor dat je altijd voldoet aan de regelgeving van de Belastingdienst. Zo laat je geen fiscale kansen liggen.

De keuze die je als ondernemer maakt, hangt af van je voorkeur. Houd er bij je keuze rekening mee dat het belangrijk is om inzicht te hebben in je zzp administratie. Zo weet je altijd hoe je ervoor staat en kun je waar nodig bijsturen.

Delen

About Author