Menu
Artikelen

3 manieren om beweging te krijgen in je loopbaan

3 manieren om beweging te krijgen in je loopbaan

Zoek je nog een goed voornemen voor 2022? Wat dacht je van het werken aan ontwikkeling in je loopbaan. In 2022 kun jij stappen gaan zetten richting het verwezenlijken van je ambities. Dat kan op verschillende manieren. We bespreken drie manieren om beweging te krijgen in je loopbaan.

Persoonlijk ontwikkelingsplan

Ben je in dienst bij een werkgever en wil je je het liefst binnen de organisatie verder ontwikkelen? Maak dan in samenspraak met je werkgever een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Eerst ga je voor jezelf na wat je ambities zijn en welke stappen je zou moeten zetten om die te realiseren. Vervolgens ga je met je werkgever in gesprek over de doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie en eventuele stappen die er samen gezet kunnen worden. Misschien kun je een training of cursus gaan volgen, meelopen op een andere afdeling of extra begeleiding krijgen van je leidinggevende of een coach. Deze zaken leg je dan samen vast in jouw POP. Op de website van de FNV vind je handige tips en een template voor een POP maken.

Overstappen naar een andere werkgever

Het kan natuurlijk ook dat jouw ambities niet binnen de organisatie gerealiseerd kunnen worden omdat er geen doorgroeimogelijkheden zijn, of in ieder geval niet op een termijn die past bij jouw persoonlijke planning. Blijf dan niet te lang hangen in dezelfde functie, maar ga actief solliciteren naar kans bij andere bedrijven of organisaties. In deze tijd is er niets vreemd aan om elke paar jaar van werkgever te wisselen als je elders een mooie, nieuwe uitdaging kunt aangaan. Je zit zelf achter het stuur in je leven en je loopbaan, dus het staat je vrij om verder te kijken dan alleen je huidige werkgever.

Zelfstandig ondernemer worden

Zelfstandig ondernemer worden

Kun je jouw ambities niet op een passende termijn verwezenlijken bij een werkgever? Of is jouw ambitie om je eigen baas te zijn? Maak dan de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Dat biedt natuurlijk weinig zekerheid en er is tijd nodig om je bedrijf op te bouwen, maar je creëert er wel een situatie mee waarin jij zelf de baas bent over je eigen werkzaamheden. Je hoeft niet in één keer van loondienst over te stappen naar het ondernemerschap. Je kunt je bedrijf opbouwen terwijl je steeds minder uren gaat werken in loondienst.

Maak van 2022 het jaar waarin jij die volgende stap neemt. Het leven is immers te kort om te lang te blijven hangen op dezelfde plek. Als je je ambities wilt kunnen realiseren, moet je er zelf ook vol voor gaan.