Menu
Nieuws

Mooie vrouw niet in trek voor mannenbaan

Vrouwen die een meer masculiene baan ambiëren, kunnen lippenstift maar beter thuislaten en eventuele lange lokken flink opknopen. Al te knap zijn werkt in dit geval namelijk tegen hen.
© Gezondheidsnet
Aantrekkelijke vrouwen worden gediscrimineerd als het gaat om beroepen die normaliter met mannen geassocieerd worden, zo blijkt uit een nieuwe studie, uitgevoerd door de University of Colorado Denver Business School. Hetzelfde geldt voor werk waarbij het uiterlijk geen rol speelt.
Opvallend is dat aantrekkelijke mannen nooit op discriminatie stuiten, maar áltijd een voordeel genieten ten opzichte van medesollicitanten.
Nadeel
“Gaat het om masculiene beroepen, dan geldt een mooi voorkomen als nadeel voor een vrouw”, bevestigt hoofdonderzoekster Stefanie Johnson maandag in de Daily Mail.
“Er is wat voor te zeggen dat het voorkomen soms een legitieme basis kan zijn om iemand aan te nemen, in banen waarbij er veel contact is met mensen bijvoorbeeld, zoals verkopers”, voegt Johnson daaraan toe. “Maar het is belangrijk dat fysieke aantrekkelijkheid bij mannen en vrouwen even zwaar beoordeeld wordt, om discriminatie tegen vrouwen af te wenden.”
Geschiktheid
De Amerikaanse onderzoekers ontdekten het effect door proefpersonen te onderwerpen aan tests met foto’s. Alle deelnemers werd gevraagd 110 afbeeldingen van ‘sollicitanten’ te verdelen over verschillende beroepen, waarbij gekeken moest worden naar de geschiktheid van de desbetreffende kandidaat.
Hieruit bleek dat, wanneer het ging om werk als veiligheidsmanager, verkoper in een hardware-winkel, gevangenisbewaarder of vrachtwagenchauffeur, vrouwen over het hoofd gezien werden.
Salaris
Evenwel stelden de wetenschappers vast dat mooie vrouwen over het algemeen gezien wel een voordeel genieten. Net als aantrekkelijke heren hebben zij vaak een hoger salaris, wordt hun kunnen beter beoordeeld en gaat het hun ook op andere vlakken beter af, zoals in de politiek of wanneer zij zich voor een rechter moeten verantwoorden.
Het onderzoek is opgenomen in de Journal of Social Psychology.

Vrouwen die een meer masculiene baan ambiëren, kunnen lippenstift maar beter thuislaten en eventuele lange lokken flink opknopen. Al te knap zijn werkt in dit geval namelijk tegen hen.

Bron: Mooie vrouw niet in trek voor mannenbaan, Nu.nl, 9 augustus

Personeel en Organisatie
P&O