Menu
Arbeid

De 3 grootste valkuilen voor een beginnend projectleider

De 3 grootste valkuilen voor een beginnend projectleider

Het is bij beginnende projectleiders een bekend gegeven dat zij snel in diepe valkuilen kunnen trappen. Je wilt te graag, of verliest het doel van het project uit het oog. Dit kun je aan het gebrek aan ervaring wijten, maar je kunt het ook proberen te voorkomen. Lees je daarom snel in en voorkom dat jij in een van deze valkuilen trapt.

Stop met overcompensatie

Als onervaren projectleider wil je soms sneller lopen dan je eigenlijk kan. Het is klassieker om jezelf enorm te overcompenseren door je drang, bewijsdrift en enthousiasme. Deze mindset laat je alle risico’s en gevolgen van dien soms vergeten. Voorkom dit dan ook. Doe zeker je best, maar blijf wel bij jezelf. Merk je al snel dat het je toch niet helemaal lukt om alles op orde te krijgen of houden? Kijk dan eens rond of je eventueel nog extra cursussen kunt volgen. Zo zou je aan de slag kunnen gaan met een in Lean opleiding. Leer in een paar dagen alles over verbeterprojecten begeleiden en uitvoeren en behaal een zogenoemde Green Belt of uiteindelijk zelfs de uitgebreidere Black belt.

Is alles duidelijk?

Zit het met de ervaring op zich wel goed, maar blijf je met onduidelijkheden stoeien? Stel je dan enkele vragen. Het is altijd cruciaal om voor ogen te hebben wie de opdracht verstrekt. Weet jij wie dit is? Vanaf het startpunt van jouw project moet je nauw met deze persoon samenwerken. Zo kan hij/zij na verloop van tijd niet ineens jouw project afkraken. Zodra je duidelijk weet wie de opdrachtgevers van het project zijn, is een ander cruciaal punt om het doel van het project duidelijk voor ogen te hebben en vooral te houden. Bij menig project kan het einddoel al snel vervagen. Blijf echter op het te bewandelen pad en wijk hier niet van af. Volg je wel dit pad en verdiep jij je daarin, maar laat je het originele project daardoor een beetje schieten? Dan word je daar uiteindelijk op afgerekend!

Houd alle afspraken duidelijk bij

Houd alle afspraken duidelijk bij

Het zal je maar net overkomen: de opdrachtgever heeft “echt geen idee” over welke mondelinge afspraak jij het hebt. Irritant, want juist net dié afspraak is belangrijk voor jou. Leg daarom alles schriftelijk vast en zorg dat je alle afspraken zo voor de neus van de opdrachtgever kunt schuiven. Lang niet altijd zit er namelijk een nare bedoening achter, maar zijn zij het oprecht vergeten.

Hopelijk helpen deze inzichten jou een handje en lukt het zonder al te veel ervaring toch de projecten in goede banen te leiden.