Menu
Arbeid

Werkgevers vinden sneller een geschikte kandidaat

Werkgevers vinden sneller een geschikte kandidaat

Hoewel veel mensen de coronapandemie als een groot negatief tijdperk zien, biedt deze gekke tijd ook in sommige gevallen positieve kanten. Zoals voor werkgevers, die nu sneller een geschikte kandidaat aan de haak slaan.

Lichtpuntjes

De coronacrisis schudt de wereld al geruime tijd op meerdere vlakken op. Waar sommige bedrijven voor gigantische uitdagingen staan, biedt de pandemie voor andere bedrijven juist veel mogelijkheden. Zo is tijdsbesparing voor enkele bedrijven een groot voordeel. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek van databedrijf Intelligence Group. Zij deden een analyse naar de vacatures die bedrijven in verschillende sectoren online hebben, en vooral hadden, staan. 

Sneller gevuld

Zo keek dit bedrijf naar hoe lang vacatures bij recruitementbureaus online staan. Aan deze periode kun je zien of werkgevers nu sneller, of juist langzamer een geschikte kandidaat vinden. Wat blijkt: vacatures worden sneller opgevuld. De gemiddelde tijd dat een vacature bij de onderzochte werkgevers online staat, nam flink af. Voor en aan het begin van de crisis kostte het een van werkgevers 60 dagen om een geschikte kandidaat te vinden, nu neemt dat proces gemiddeld 47 dagen in beslag. Een daling van 22% dus! 

Ook bij uitzendbureaus

Dezelfde trend zien we in dit onderzoek bij uitzend-, werving- en selectiebureaus. Voor de komst van COVID-19, duurde het gemiddeld 34 dagen om een geschikte kandidaat te vinden. Nu is een vacature bij deze bedrijven wel nog sneller gevuld. Het duurt nu namelijk 29 dagen voor de vacature offline kan. Dit komt overigens in vrijwel elke bedrijfstak voor. Bij dienstverlenend personeel en verkopers is echter wel een iets sterkere daling te zien. Ambachtslieden zijn de enige uitzondering op de regel. 

Verklaring voor de daling?

Wat precies de reden is voor de sterke daling van het tijdsbestek dat werkgevers kandidaten vinden? Volgens het databedrijf neemt de nieuwe vorm van sollicitaties veel tijd weg. Nu (vrijwel) alles online plaatsvindt, kost de sollicitatieprocedure voor werkgevers veel minder moeite en vooral tijd. Het hele proces van het aannemen van werknemers wordt daardoor versneld.

Oefenen maar

Oefenen maar

Nu vacatures sneller gevuld zijn, neemt de concurrentie dus ook iets toe. Je moet als sollicitant sneller zijn en er het liefste bovenuit springen. Zorg er daarom voor dat je tot in de puntjes bent voorbereid. Kijk bijvoorbeeld of je alvast een assessment kunt oefenen die je in veel gevallen tijdens een sollicitatieprocedure krijgt. Zo kun je vooraf al een test van bijvoorbeeld Person Clinical doen bij aanbieders zoals Hellotest. Door deze te oefenen, vergroot jij je kansen aanzienlijk.