Menu
Arbeidsomstandigheden

‘Meld klachten over hitte werkvloer’

Werknemers die op hun werk last hebben van de hitte kunnen hun klacht hierover melden op de website van FNV Bondgenoten.
Op de site staan ook een aantal tips over hoe kan worden omgegaan met warmte op de werkvloer.”Klagen over de hitte wordt door werkgevers nogal eens als ‘gezeur’ getypeerd”, legt adviseur arbeidsomstandigheden van FNV Bondgenoten Jan Verhagen uit.”Maar niets is minder waar. Hitte kan sneller dan je denkt leiden tot ernstige gezondheidsschade.” Zo kan de hitte zorgen voor huidaandoeningen, flauwvallen en hitteberoerte. Ook neemt de concentratie af bij hoge temperaturen.Beschaafd”We raden de mensen aan zich luchtig te kleden, maar doe het wel beschaafd”, aldus een woordvoerder van de bond.Uit eerder onderzoek van Bondgenoten kwam naar voren dat de meeste werknemers zich ergeren aan collega’s die zich te luchtig kleden op het werk. Vooral een zichtbare blote buik bij mannen bleek veel weerstand op te roepen.Meer dan de helft van de werkenden stoort zich daaraan. Een kwart van de ondervraagden heeft moeite met ‘flipfloppende’ collega’s. ”Het mag allemaal wel, maar het is de vraag of je je collega’s er een plezier mee doet.”PauzeNaast luchtige kleding adviseert de FNV mensen veel te drinken, vaker pauze te houden en als dat kan verkoeling op te zoeken. ”In overleg met de werkgever natuurlijk.”
Op de site staan ook een aantal tips over hoe kan worden omgegaan met warmte op de werkvloer.
“Klagen over de hitte wordt door werkgevers nogal eens als ‘gezeur’ getypeerd”, legt adviseur arbeidsomstandigheden van FNV Bondgenoten Jan Verhagen uit.
“Maar niets is minder waar. Hitte kan sneller dan je denkt leiden tot ernstige gezondheidsschade.” Zo kan de hitte zorgen voor huidaandoeningen, flauwvallen en hitteberoerte. Ook neemt de concentratie af bij hoge temperaturen.
Beschaafd
”We raden de mensen aan zich luchtig te kleden, maar doe het wel beschaafd”, aldus een woordvoerder van de bond.
Uit eerder onderzoek van Bondgenoten kwam naar voren dat de meeste werknemers zich ergeren aan collega’s die zich te luchtig kleden op het werk. Vooral een zichtbare blote buik bij mannen bleek veel weerstand op te roepen.
Meer dan de helft van de werkenden stoort zich daaraan. Een kwart van de ondervraagden heeft moeite met ‘flipfloppende’ collega’s. ”Het mag allemaal wel, maar het is de vraag of je je collega’s er een plezier mee doet.”
Pauze
Naast luchtige kleding adviseert de FNV mensen veel te drinken, vaker pauze te houden en als dat kan verkoeling op te zoeken. ”In overleg met de werkgever natuurlijk.”

Werknemers die op hun werk last hebben van de hitte kunnen hun klacht hierover melden op de website van FNV Bondgenoten.

Op de site staan ook een aantal tips over hoe kan worden omgegaan met warmte op de werkvloer.

Bron: ‘Meld klachten over hitte werkvloer’, Nu.nl, 1 juli 2010

Personeel en Organisatie
P&O