Menu
Arbeid / Nieuws

Tips om zo goed mogelijk op afstand te kunnen werken

Met een roerig jaar achter de rug kunnen we in ieder geval één ding vaststellen: voor veel bedrijven blijkt werken op afstand heel goed te werken. Daarom is de verwachting dat thuiswerken een blijvertje is voor menig onderneming, zelfs wanneer corona op een gegeven moment weg is. Natuurlijk geldt dit niet voor iedere branche, maar thuiswerken gebeurt in de toekomst in ieder geval op een ander level dan voor de coronacrisis. Hoe je het beste op afstand kunt werken en samenwerken, lees je in dit artikel met tips voor thuiswerken.

Zorg voor perfecte kwalitatieve verbinding
Werken op afstand betekent veel videobellen, chatten en bellen. Er moet immers wel een vorm van contact zijn tussen werkgevers en werknemers en tussen werknemers onderling. In het afgelopen jaar heeft menig bedrijf goed kennis gemaakt met videoprogramma’s zoals Zoom en Skype. Misschien merkte je dat de kwaliteit van dergelijke programma’s of verbinding af en toe te wensen over liet; niet ideaal wanneer je een werkdag goed wilt benutten.  

Gelukkig kun je daar tegenwoordig een professioneel bedrijf voor inschakelen. De experts van Gisb.nl helpen om jouw onderneming op audiovisueel gebied te professionaliseren, zodat jullie zonder storingen en gedoe kunnen videobellen en werken op afstand. Zij zorgen er op een simpele maar efficiënte manier voor dat je gebruik kunt maken van kwalitatieve audiovisuele middelen, inclusief het nodige advies.

Plan vaker vergadermomenten in
Met zulke kwalitatieve audiovisuele mogelijkheden heb je geen excuus meer om elkaar niet te spreken. Om optimaal samen te kunnen werken, is het belangrijk om vaker vergadermomenten in te plannen. Door vaak te vergaderen, kom je immers regelmatig in contact met je team. Zorg er natuurlijk wel voor dat je alleen dergelijke momenten inplant dat het écht nodig is.  

Dit kan zijn voor een zakelijke meeting, maar ook voor een moment om even bij te praten in de vorm van teambuilding. Gebruik hiervoor videoprogramma’s zoals Zoom of Teams zodat je elkaar ook altijd even kort ziet. Op die manier krijg je net wat meer het idee dat je met collega’s werkt, wat natuurlijk wel zo gezellig is.

Schaf de juiste tools aan
Naast het professionaliseren van de audiovisuele kant van je onderneming is het voor medewerkers belangrijk dat ze de juiste tools hebben om comfortabel te kunnen werken. Aan het begin van de coronacrisis, toen we nog maar net verplicht thuis moesten werken, maakten de meeste mensen gebruik van hun eigen internetverbinding en laptop. Hoe zit dat nu, maanden verder?  

Wanneer je het belangrijk vindt dat mensen zorgeloos met elkaar op afstand kunnen werken, is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in goede laptops, een kwalitatieve internetverbinding en natuurlijk comfortabele stoelen en bureaus. Het is belangrijk dat bedrijven dergelijke investeringen maken voor hun personeel zodat zij in alle comfort hun werk kunnen uitvoeren.

Breng routine aan in een werkdag
Hoe aantrekkelijk het ook is om zelf te bepalen hoe laat je begint met werken, is het wel zo fijn om met collega’s te hebben afgestemd wanneer je werkt en wanneer je pauze hebt. Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat je net even wat langer bezig bent met lunchen of met het uitlaten van de hond tussen de middag. Wil je echter zonder stress kunnen werken op afstand dan is het belangrijk om afspraken te maken. Wanneer werkt wie en wanneer is er pauze?  

Zorg ook voor voldoende rust op een werkdag. Veel mensen hebben de neiging om ‘nog even door te werken’ of om hun lunch op te eten aan hun werktafel. Zorg voor een ritme waarin je ook even tijd voor jezelf neemt. Maak een wandeling tijdens lunchtijd of kijk naar je favoriete serie tijdens de lunch. Pauzeren is van groot belang, evenals het hebben van een ritme op een dag.

Duidelijke doelstellingen zijn nodig op afstand
Het hebben van routine brengt ons direct bij de laatste tip: werk met zichtbare doelstellingen. Een van de redenen waarom bedrijven eerder nooit kozen voor het werken op afstand is omdat mensen bang zijn dat medewerkers hun werk niet af krijgen. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat medewerkers hun werk voltooien, is het belangrijk om duidelijke doelstellingen vast te stellen. Maak een planning met deadlines – iets wat je waarschijnlijk ook had gedaan toen er nog wel op kantoor gewerkt werd. 

Het verschil met nu is dat je elkaar niet fysiek ziet. Toch kun je elkaar er nog steeds op aanspreken wanneer iets niet lukt of wanneer deadlines niet worden gehaald. Om voor een optimale werksfeer te gaan, is het af te raden om te kiezen voor speciale programma’s waarbij surfgedrag kan worden gecontroleerd. Er zijn bedrijven die ervoor kiezen om dit soort tools in te schakelen om hun werknemers te controleren, maar dit werkt vooral de andere kant op: het wekt wantrouwen op bij werknemers.