Menu
Artikelen

Werknemer wil geen pensioenrisico’s lopen

Werknemers willen zekerheid over het pensioen dat ze uiteindelijk krijgen. En ze willen dat zij en hun nabestaanden financieel zijn beschermd tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden. Voor al die zaken is de werknemer bereid te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van pensioenverzekeraar AEGON onder ruim 500 consumenten.

AEGON liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van de komst van de premiepensioeninstelling, de PPI. In de PPI bouwen werknemers – via hun werkgever – pensioenkapitaal op zonder dat ze beschermd zijn tegen koersdalingen. Ook zijn er geen voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en overlijden. Om die reden heeft AEGON al eerder laten weten geen uitgeklede regeling via een PPI te willen aanbieden. Eigenlijk is het enige kenmerk van de PPI waar werknemers enthousiast over zijn, de eenvoud van de regeling.

Zekerheid gezocht
Uit het onderzoek, uitgevoerd door Motivaction, blijkt dat in alle lagen van de bevolking behoefte is aan een aangeklede pensioenregeling. Zekerheid over de hoogte van het pensioen is de belangrijkste zekerheid die men zoekt in het stelsel. Daarnaast hecht men groot belang aan het kunnen meeverzekeren voor arbeidsongeschiktheid en overlijden.

Die garanties en zekerheden mogen wat kosten: de Nederlandse werknemer wil er desnoods extra premie voor betalen. Van de totaal ingelegde premie besteedt men bij voorkeur de helft tot maximaal drie kwart aan de opbouw van het eigen pensioen en het overige deel aan garanties, nabestaandenpensioen en een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Twee derde van de Nederlanders is bereid zelf meer premie te betalen wanneer de werkgever zou besluiten deze ‘extra’s’ uit het pensioenstelsel te verwijderen.

Zelf bepalen
Een kwart tot een derde van de ondervraagden is wel bereid meer risico’s te lopen met het pensioen als dat de maandlasten zou drukken. De helft van de Nederlanders wil meer worden betrokken bij de opbouw van het pensioen. Zij geven er de voorkeur aan de ingelegde premies naar eigen inzicht te beleggen. Slechts een derde wil zelf kunnen bepalen in welke fondsen wordt belegd. De voorkeur gaat dus uit naar betrokkenheid, maar niet naar volledige verantwoordelijkheid.